Przepis na domowe kulki czekoladowo-orzechowe jest stosunkowo łatwy i przyjemny. Oto krok po kroku opis, jak je przygotować:
Składniki:
– 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1/4 szklanki kakao
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/4 szklanki wody
– Wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj orzechy laskowe na mniejsze kawałki.
2. W dużej misce wymieszaj cukier puder i kakao. Dodaj olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz wodę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż otrzymasz jednolitą masę.
3. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj składniki.
4. Odstaw całość do lodówki na około 30 minut, w tym czasie masa powinna lekko stwardnieć.
5. Z masy orzechowej, formuj kulki, wielkością zbliżone do orzecha włoskiego.
6. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw z powrotem do lodówki, by stężały.
Po około 1-2 godzinach kulki powinny być gotowe do jedzenia. Smacznego!Domowe kulki czekoladowo-orzechowe to przepyszna i łatwa do przygotowania przekąska, która zadowoli każdego łasucha. Aby przygotować kulki czekoladowo-orzechowe, potrzebujemy:
Składniki:
-200 g orzechów arachidowych
-200 g daktyli, bez pestek
-100 g kakao w proszku
-2 łyżki miodu
-Szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Rozgrzej orzechy arachidowe na blasze i piecz przez około 10 minut, aż staną się złociste.
2. Zmiksuj uprażone orzechy arachidowe w blenderze na proszek.
3. Dodaj do blendera daktyle, kakao w proszku, miód i szczyptę soli. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Z masy formuj kulki o średnicy około 2 cm. Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao.
5. Kulki umieść w lodówce na około 30 minut, aby lekko stężały.
Gotowe kulki czekoladowo-orzechowe są idealne na szybką przekąskę, deser lub jako słodkość na drogę. Smacznego!Do przygotowania domowych kulek czekoladowo-orzechowych potrzebne będą:
– 200g masła orzechowego
– 50g kakao
– 100g miodu
– 100g otrębów
– 100g orzechów włoskich
– 100g żurawiny
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– szczypta soli
– opcjonalnie: posypka z kakao lub wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Rozetrzeć masło orzechowe za pomocą widelca, aby było łatwiej mieszane z resztą składników.
2. Dodać kakao oraz miód i dokładnie wymieszać.
3. Następnie dodać otręby, orzechy włoskie, żurawinę, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Z powstałej masy formować kulki o dowolnej wielkości.
5. Jeśli chcemy, możemy posypać kulki posypką z kakao lub wiórkami kokosowymi.
6. Kulki czekoladowo-orzechowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby się odrobinę stwardniały.
Gotowe kulki czekoladowo-orzechowe można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet do tygodnia, jeśli zostaną hermetycznie zamknięte w pojemniku. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do pracy lub szkoły, a także jako deser po obiedzie lub kolacji. Smacznego!